Oldalak

2013. március 23., szombat

Bőrápolás



                                Bőrápolás:

Hogy milyen a bőrünk az nagy részt a géneken múlik, de az életmód, a táplálkozás, s természetesen a rákent kozmetikumok is befolyásolhatják az állapotát.

                      

Környezeti hatások
Akik jóba vannak magukkal, egészségesen élnek, étkeznek kevés kozmetikummal, csodaszerek nélkül is fiatalabbnak nézhetnek ki önpusztító életet folytató kortársaiknál.
Sok minden árthat a bőrünknek:
- a tartós kimerültség, 
- a folyamatos stressz, 
- az éjszakázás, 
- a helytelen táplálkozás, 
- a káros szenvedélyek (dohányzás, alkohol) 
- a nem megfelelő kozmetikumok, 
- az egész napos smink, 
- a tűző napsugarak, 
ezek valamennyien nyomokat hagyhatnak a bőrön.




A szép, egészséges bőr rendszeres ápolást igényel
- naponta meg kell tisztítani a szennyeződésektől, 
- védeni kell a szélsőséges időjárási hatásoktól, a környezeti ártalmaktól (tűző napfény, szél, hideg, füst, vegyi anyagok), 
- óvni kell a kiszáradástól, 


Ahhoz, hogy ne vásároljunk össze-vissza, sokszor teljesen felesleges készítményeket, s főleg, hogy a bennük lévő különféle vegyi anyagokkal ne terheljük a bőrt, nem árt tudnunk, hogy egyáltalán milyen kozmetikumra van  szükségünk. Egy azonban biztos: minél több kozmetikumot használ valaki, annál inkább megnő az allergia kialakulásának veszélye.

Mi legyen kéznél?
Hogy milyen kozmetikumra van szükségünk az a bőr típusán kívül az életkortól, az időjárástól, s persze az egyéni igényektől is függ. A szappan, a sampon, a fogkrém, a dezodor minden fürdőszoba természetes tartozéka kell, hogy legyen. S mi kell még?


Kisbabáknak: popsikenőcs, olaj
Kisgyerekeknek: zsíros védőkrém a hideg szél ellen, szükség esetén fényvédőszer
Kamaszoknak:arctonik(minimális alkohol tartalommal,vagy alkoholmentes), bőrradír, fertőtlenítő, gyógyító fedő korrektor a pattanásokra, szükség esetén nyugtató gél, vagy hidratálókrém, fényvédőszer. 
18-35-40 év között: hidratáló krém, testápoló, bőrradír, szükség esetén növényi olaj , fényvédőszer, kézkrém, frissítő pakolás, növényi olaj, (zsíros bőrűek: ld. kamaszok). 
35-40-55 év: hidratálókrém és olaj, vagy tápláló zsírosabb krém, testápoló, bőrradír, szükség esetén fényvédőszer, A-, E-vitaminos kézkrém. 
55 felett: liposzómás hidratálókrém, tápláló zsíros krém, vérkeringést fokozó, regeneráló pakolások, bőrradír, testápoló, A-, E- vitaminos kézkrém. 
Férfiak: borotvahab, arctonik, szükség esetén peeling, nyugtató gél, fényvédőszer.

Mit kell tudni a kozmetikumokról?
Az emberek általában túl sokat várnak a szépségápoló-szerektől, nagyon gyakran hiányzó önfegyelmük pótszereként vásárolják azokat. A gyártók kihasználják e restséget, s mivel a piaci szempontok is az egyre "újabb" és "újabb" termék előállítására késztetik őket,  mind többféle kozmetikum fogyasztására ösztönöznek. Aki vigyáz a bőrére nem vásárol össze-vissza, nem dől be a reklámoknak, megfelelően informálódik és a saját érdekei szerint választ a kozmetikumok közül.



Az összetevők listája sok mindent elárul
A reklámok között egyáltalán nem könnyű eligazodni. Ahhoz, hogy  valóban jó terméket vásároljunk, meg kellene tanulnunk értelmezni az összetevőket. De teljesen biztosak a minőséget illetően még akkor sem lehetünk. A kozmetikumok tesztelésekor (ÖkoTest) ugyanis gyakran olyan bőrkárosító anyagokat is kimutatnak, amelyek nem szerepelnek az összetevők listájában.


Nem árt, ha tudjuk
Tévhit, hogy a jó minőségű krémeknek ára van. A Németországban működő fogyasztóvédelmi szervezet (Öko Test Magasin) rendszeresen közzéteszi vizsgálatainak eredményeit, s bizony nagyon sok esetben a piacvezető cégek agyonreklámozott termékeiről derül ki, hogy nem ütik meg jó minősítést, s a legolcsóbb kozmetikum viszi el a pálmát. Ezért is tanácsos a szépségápolószerek vásárlásánál nem csak az árakat, de az összetevőket is összehasonlítani egymással.  

Másik tévhit, hogy annál jobb egy készítmény, minél több összetevőből áll. A termékek csomagolásán feltüntetett anyagok  nagy része ugyanis csupán segédanyag (konzerválószer, emulgálószer, adalékanyag, színezőanyag illat stb) és a leginkább ezek azok a kritikus anyagok, amelyek felelősek lehetnek a különböző kellemetlen mellékhatásokért, az allergiás reakciókért. A nők inkább az illatos és a finom állagú krémeket választják, pedig a tapasztalat szerint a bőr jobban tolerálja az illatmentes, a szintetikus emulgáló- és konzerváló anyagoktól mentes emulziókat. 
Ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy egy krém igazi értékét legalább 80 százalékban az alapanyagok minősége határozza meg, s a nagyon jó hatóanyag sem érvényesül, ha az alapanyag minősége nem megfelelő. Vásárláskor nézzük meg, hogy milyen anyagok szerepelnek legelől az összetevők felsorolásában.

Sokszor nem a krémen múlik, hogy a várva várt hatás elmarad. A bőr víztartalmától is függ ugyanis, hogy egy krém mennyire szívódik fel a bőrbe. A bőrünk fonnyadttá válik, akárcsak a növények, ha nem iszunk eleget (2 liter folyadék naponta). 
Ahhoz, hogy a krém optimálisan felszívódhasson a száraz érzetű legfelső szarurétegeket el kell távolítani (peeling, bőrradír). 
Amikor is a homlok, orr, ál vonala zsírosabb a többinél vegyes típusú a bőr. Nyilvánvaló, hogy a különböző tulajdonságú területeket nem egyformán kell krémezni.
Az érzékeny, allergiára hajlamos bőrű egyéneknek csak a kevés és jól beazonosítható összetevőkből álló készítmények közül tanácsos választani.
Ne felejtsük el, hogy a bőr állapota házilagosan, az éléskamrában található szerekkel is javítható, szépíthető.

              

Saját készítésű bőrápoló csodaszerek:

                                           

Tejföl és élesztő:
A vitaminokban, zsírokban gazdag tejfölt kézzel, ecsettel, vagy kozmetikai vattával vigyük fel az előzőleg letisztított arcra, és egészen addig hagyjuk rajta, amíg az teljesen be nem ivódik a bőrbe. A B-vitaminokban gazdag élesztőből 5 dkg-ot keverjünk el annyi tejjel, vagy joghurttal, hogy kenhető masszát kapjunk. Ecsettel vagy kézzel vigyük fel a bőrünkre. Arcunk nagyon hálás lesz a kis kényeztetésért, és ragyogóan sima, selymes lesz. 






Tejpor:
A tejpor kitűnő alapanyag a száraz arcbőrre készített pakoláshoz. Két evőkanál narancslevet, egy tojássárgáját keverjünk el annyi tejporral, hogy kenhető masszát kapjunk. Egyenletesen vigyük fel arcunkra, és legalább 10-15 percig hagyjuk rajta. A végén langyos vízzel öblítsük le. Ez a pakolás felüdíti a környezeti ártalmaknak kitett bőrt.





Ha szórakozni, bulizni mész…
Az „alkalmi” pakolás néhány órára kisimítja az apróbb ráncokat, telíti a bőrt. Egy tojásfehérjét néhány csepp citromlével verjünk habbá, és kenjük fel a bőrünkre. Legjobb, ha ezt a műveletet fürdés közben végezzük.




                    A banán szépítő, regeneráló hatása:
Két evőkanál banánpépet, egy evőkanál tejszínt vagy tejfölt, néhány csepp citromlevet, egy mokkáskanál mézet keverjünk össze, és a szokásos módon kenjük fel az arcbőrünkre. Kb. 10-15 percig hagyjuk rajta, majd langyos vízzel öblítsük le.






A burgonya „szépítőszerként” is megállja a helyét:
Egy-két nyers burgonyát reszeljünk le, levét nyomkodjuk ki, és egyenlő arányban keverjük össze tejföllel, vagy tejszínnel. A folyékony pakolás kozmetikai vattalapokkal itassuk fel, és így helyezzük az arcbőrünkre. 







Paradicsomlé a zsíros bőrért…
A paradicsomlevet kozmetikai vattalapokra itassuk fel és helyezzük a bőrre. A pakolás zsírtalanítja, táplálja, hidratálja a bőrt. Erre a célra paradicsompürét is használhatunk – például ásványvízzel felhígítva. Így még hatásosabb lesz a pakolásunk, hiszen érvényesül a gyógyvíz ásványi anyagainak kedvező hatása is.







Vitamint a bőrnek!
A méz, tejjel és élesztővel elkeverve ellátja a bőrt vitaminokkal. A méz egyébként a sápadt ajkakat is színesebbé varázsolja. Semmi mást nem kell tennünk, mint ajkunkat mézzel masszírozni néhány alkalommal. Néhány kezelés után sokkal színesebb lesz.





Alma a bársonyosan sima bőrért…
Két almát főzzünk meg egy kevés tejben, keverjünk hozzá egy tojássárgáját. A pakolást finoman vigyük fel a bőrünkre, és legalább 10 percig hagyjuk fent. 






A zöldpaprika szépítő hatása:
Egy evőkanál összezúzott paprikamasszához keverjünk egy evőkanál tejszínt és vigyük fel a bőrre. Arcunk ragyogóan sima, és selymes lesz.




Kozmetikai „csodaszer” az uborkalé:
Az uborka levével való kezelések után a bőr bársonyosan sima, opálos fényű lesz. Természetesen hidratáló hatása van, a bőrt telíti, feszessé teszi. Nem szükséges mindennap uborkát vásárolni, elég egy darabot venni, és hűtőszekrényben tárolni. Minden este egy ujjnyi darabkát vágjunk le belőle, és tiszta kézzel nyomkodjuk ki a kezeléshez szükséges mennyiségű levet. Gyorsabban kinyerjük az uborkalevet, ha előbb lereszeljük. Hozzákeverhetjük megszokott krémünkhöz, és úgy is felkenhetjük az arc- és nyakbőrre.




Természetesen ezzel a házilag elkészíthető pakolások palettája korántsem teljes. Mellette azonban elengedhetetlen, hogy fogyasszunk minél több nyers zöldfélét, gyümölcsöt, eredeti állapotban, vagy salátának elkészítve, mert vitaminjaik és ásványi anyagaik belülről is szépítik bőrünket.



Barnítók és Parabének:



Az önbarnító kozmetikumok eladásai 1997 óta 80%-kal nőttek, és továbbra is lendületesen ívelnek felfelé. Angliában minden évben megközelítőleg 20 millió fontot (7,7 milliárd forintot) költenek önbarnítókra. Amerikában, ahol a világ önbarnítóinak mintegy fele kerül eladásra, a fogyasztók 86 millió dollárt (18 milliárd forintot) költenek a „gyönyörű, könnyen elérhető és nap nélküli" barnulásra. Az eladások tavasszal és kora nyáron tetőznek, amikor felébredünk téli álmunkból, és nekivágunk a nyaralásnak.
De miközben ezeket a termékeket széles körben ünneplik mint a napozás biztonságos alternatíváit, elkerülhetetlenül felmerülnek bizonyos problémák.
A legtöbb önbarnító termék tartalmaz egy dihydroxyacetone (DHA) nevű anyagot. Ez a cukorszármazék évek óta az önbarnítók fő hatóanyaga. Előfordulhat, hogy rossz szaga van és megesik, hogy a narancssárga egy fura árnyalatára festi a bőrt, de ami ennél is fontosabb: soha nem volt rendesen letesztelve, hogy biztonságos-e.
Néhány termék egy másik anyagot, erythrulose-t, is tartalmaz. Az erythrulose a DHA-hoz hasonlóan, de lassabban, fejti ki hatását. A két szer együttes használatával tehát hosszan tartó hatást érhetünk el, de mind a DHA, mind az erythrulose bőrirritációt okozhat.
A DHA nem színezőanyag. A bőr átmeneti átszínezését szabad gyököket létrehozva, aminosavakkal kémiai reakcióba lépve éri el a bőr felszíni rétegeiben. A folyamatot valahogy úgy képzeljük el, mint amikor egy frissen felvágott, levegőn hagyott alma megbarnul.

A mesterséges barnítók ezenkívül tartalmazzák a mérgező összetevők ugyanazon armadáját, mint a testápolók. Többféle rétegképzőt tartalmazhatnak, emellett erősen illatosított termékek. Olyan, ismert, a központi idegrendszert bénító, anyagok lehetnek bennük, mint a coumarin, vagy a butylphenyl metylpropional. De megtalálhatóak bennük a rákkeltő és mindenhol jelenlévő parabének is.


Shea Vaj:

A shea vaj egy közepesen kemény, sárgásfehér színű növényi zsiradék, amely egy Közép-Afrikában élő fa terméséből készül. A karité fa (Vitellaria paradoxa) 20 éves korában hozza első, nagy, szilvára emlékeztető, csonthéjas terméseit és akár 200 éven keresztül is terem. Ligetes-fás szavannákon elterjedt növény, ahol hatalmas példányai élnek. A karité fa egész évben terem, de általában évente csak egy-két alkalommal szüretelik.

A növény gyümölcse a shea dió, akár 60-70%-os zsírtartalommal rendelkezik. Az érett gyümölcsök belsejét összetörik, vagy apróra darálják és vízzel keverve tűz felett óvatosan melegítik. A dió-őrleményből kiolvadó zsiradék a víz felszínén összegyűlik. Az eredmény egy közepes keménységű, törtfehér színű, édeskés, kissé füstös illatú növényi zsiradék, a shea vaj. E tradícionális elkészítés rendkívüli előnye, hogy a shea vaj igen magas A, E és F vitamin tartalmát képes megőrizni, továbbá nem tartalmazza a kémiai kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékaitAz elkészült shea vaj színe, illata és pontos összetétele attól is függ, hogy a shea diót melyik évszakban és tájon szüretelték.

A shea vajat Afrikában igen nagy mennyiségben állítják elő. Ott a bőrápoláson kívül a táplálkozásban is használják, sőt - éghető lévén - még világítanak is vele. A szennyeződésektől mentes, finomítatlan shea vajat hordókba töltik és szállítják a világ különböző pontjaira.

A shea vaj egyik legnagyobb értéke, hogy sokáig változatlan minőségű marad, nehezen avasodik. Megfelelő körülmények között tartva egy évig biztosan megőrzi minőségét, de egy év után is csak vitamintartalma kezd lassan csökkenni.



Mire használható?

A shea vaj legfontosabb alkalmazási területe a bőrápolás. Összetételéből adódóan a finomítatlan, kezeletlen shea vaj önmagában is bőrápoló hatású. Gazdag zsírsav-tartalma mellett sok A, E és F vitamint tartalmaz.
Napjainkban a kereskedelemben kapható, mesterséges összetevőket tartalmazó készítmények szinte mindegyike tartalmaz valamilyen kőolajszármazékot (pl: paraffinolaj) amely elfedi a bőr pórusait, amely ezáltal nem képes lélegezni.
Ezzel szemben a sheavaj felszívódik a bőrbe és hosszantartó hidratáló hatást fejt ki, serkenti a bőr öngyógyító képességét. A shea vaj "titka", hogy összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére, vitamintartalma pedig szinte tökéletes bőrápolóvá teszi.



Fontosabb alkalmazási lehetőségek:
Száraz bőr
A shea vaj viszonylag lassan szívódik fel a bőrbe, hosszantartó hidratáló hatású.
Ekcéma
Az ekcémás bőr tüneteit gyorsan csökkenti, természetes hidratáló hatása révén megakadályozza a betegség kiújulását.
Pikkelysömör
Gyorsan és tartósan enyhíti a psoriasis tüneteit
Allergia
Enyhíti az allergiás reakciókat, bőrproblémákat, nyugtató hatású.
Napozás
A shea vaj természetes módon 5-6-os fényvédő faktorral rendelkezik.
Gyulladás
Gyulladáscsökkentő hatása révén alkalmazható kiütésekre, csípésekre,
Borotválkozás
Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt.
Bőrkeményedés
Bőrpuhító hatású, elősegíti a kirepedezett bőr gyógyulását.
Terhesség
Használatával elkerülhető a terhességi csíkok megjelenése.
Égés
Kisebb égési sérülések esetén segíti a bőr regenerálódását.




Tippek a shea vaj használatához

1. A shea vajat mindig tiszta bőrfelületen alkalmazza.

2. A shea vaj hatékonyságát jelentősen megnövelheti, ha bemasszírozza a bőrbe. A használat gyakoriságát bőre határozza meg. Eleinte gyakrabban - naponta kétszer, később ritkábban - napi egy alkalommal - lesz rá szüksége. Túladagolni nem lehet, mellékhatása nincs.

3. Ha valamilyen bőrproblémára (ekcéma, pikkelysömör) használja a shea vajat, vegye figyelembe, hogy ezeket a problémákat gyakran külső tényezők (pl.:vegyi anyagok) idézik elő, vagy fokozzák azt. Ne használjon ruhái mosásához öblítőt. Az öblítő kellemes (?) illatot kölcsönöz a ruháknak, de az illat is egy (vagy több) kémiai vegyület hatása, amely egész nap a bőrünkkel érintkezik. Öblítő helyett használjon 10%-os biológiai erjesztésű ecetet, amely bármelyik élelmiszerboltban beszerezhető. Az ecet - amellett, hogy környezetbarát - semlegesíti az esetleges mosószer-maradványokat is. A tiszta ruháknak nem lesz ecet illatuk.

4. Tartsa a shea vajat szobahőmérsékelten, lefedve. Nem szükséges hűtőszekrényben tárolni, minőségét nem őrzi meg tovább, ellenben az alacsony hőmérséklet hatására megkeményedik és nehezen használható lesz. A shea vaj állagát már néhány fokos hőmérséklet-változás is befolyásolja, az optimális tárolási hőmérséklet 20-25°C. Ügyeljen arra, hogy ne hagyja a shea vajat tűző napon, vagy nagyon meleg helyen, pl. fűtőtest közelében, vagy nyáron autóban.
5. Ha a shea vajat vizes bőrfelületre viszi fel egy olyan emulzió képződik, amelynél jobb hidratálót kitalálni sem lehetne. A boltokban kapható "gyári" testápolók közül sok úgy hidratál, hogy a bőr mélyebb rétegeiből a bőrfelszín közelébe szívja a vizet. Ez hosszútávon persze károsítja a bőrt. A shea vaj nem csak nevében hidratáló...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése